Mitä verkkosivut maksavat? Mistä verkkosivujen hinta oikein koostuu? Näitä kysymyksiä pohtii varmasti moni, varsinkin juuri yritystoimintansa aloittaneista. Verkkosivujen hintaa on varmasti myös vaikea hahmottaa ja arvioida, sillä hintoja ja tekijöitä löytyy hyvin laajalla skaalalla.

Tästäpä johtuen, päätin hieman nyt avata omakohtaisesta näkökulmasta hinnoittelua ja toivottavasti tämä selkeyttää hieman hintaperusteita, ja auttaa, kun olet valitsemassa sivustosi toteuttajaa. En tässä kirjoituksessa ota kantaa alan tuntihintatasoihin, eikä esimerkkien hinnat siten edusta niitä. Tekijöitä ja tasoja on monia, enkä halua vahingossa muodostaa vääristynyttä hintakuvaa.

Hinta

No, itse asiaan. Oletetaan, että olet hankkimassa uutta verkkosivua ja oletetaan, että sivustosi on yksinkertainen, suhteellisen tavanomainen ja olet jopa mahdollisesti jo saanut toteutuksista hintahaitaria. Edullisessa päässä yksi tarjouksista voisi olla esimerkiksi 450 € ja hintavammassa 1 500 €. Melko iso haitari, eikö? Ero näiden välillä on pitkälti toki tekijä riippuvaista, mutta sikäli kun tekijä toimii yrityksenä, ajatellaan asiaa esimerkin kautta:

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten keskipalkka vuonna 2019 oli 17,9 € / h. Yritykselle tuohon tuntipalkkaan kertyy vielä kuluja päälle + muut ohjelmistolisenssien ja toiminnan kulut. Tehdään tässä nyt kuitenkin yksinkertaistetumpi rautalanka:

Keskimäärin työpäiviä kuukaudessa on 21 ja jos palkallisia tunteja per päivä on 8, saadaan kuukauteen 168 työtuntia. Aikaisemmin mainitulla tilastokeskuksen antamalla tuntipalkalla tämä tarkoittaa siis 168 tuntia x 17,9 € = 3007,2 € palkkaa / kuukausi. Käytetään tässä nyt helppouden vuoksi karrikoituja oletuksia, jotka löytyvät myös https://www.yrittajat.fi/palkkalaskuri. Tuo 3007,2 € bruttopalkkaa on siis summa, joka lähtee työntekijälle maksuun, mutta yrityksen kustannukset palkasta ovat yhteensä 4032,72 € / kuukausi. Tällöin siis yrityksen kustannus pelkästään tekijästä on noin 24 € / tunti. Tähän päälle sitten tulevat yrityksen muut kulut (esim. toimisto, myynti, markkinointi, kirjanpito jne.), eli per tunti yrityksen kulut ovat reilusti tuosta yli. Oletetaan tässä nyt, että tuntihinta jota laskutetaan on 60 €, eli jotain jää vielä yritykseenkin viivan alle. Tällöin verkkosivu hinnaltaan 450 € tarkoittaisi töitä 7,5 h ja 1 500 € sivusto 25 h. Eli edullisimman esimerkin työ tehtäisiin 1 työpäivässä ja kalliimpi haukkaisi noin 3 työpäivää.

Työn sisällöstä

Avataan seuraavaksi verkkosivun rakentamisen työn määrää ja sisältöä. Verkkosivujen rakentaminen nollasta tarkoittaa yleensä seuraavia työvaiheita:

  • Palvelintilan hankinta ja pystyttäminen (verrattain nopeaa)
  • Verkkosivun rakenteen ja sisällön jaksottelun suunnittelu
  • Kuvien työstö / etsintä (käsittelyt, kuvien koon määrittelyt ja pakkaus)
  • Tekstien työstö (tähän monesti sisältyy myös hakukoneoptimointia, eli avainsana määrittelyjä)
  • Verkkosivun koonti ja rakennus

Tämä tarkoittaa sitä, että 7,5 tunnissa tehtävä verkkosivu olisi aika lailla valmis pohja, nopeasti kuvien valinta, pikainen käsittely ja aineisto oikeille paikoilleen. Tämän jälkeen sitten nopea loppu viimeistely.

Normaalisti sivuston tekijän tehtävänä on kuitenkin itse auttaa sisällön tuotannossa, tehdä ainakin jonkin verran hakukoneoptimointia, suunnitella sivuston visuaalinenilme, selvittää ja perehtyä tehtävän sivuston asiakaskuntaan ja sen kautta miettiä toimivinta ratkaisua sivuston käyttöliittymälle tai sivustolle tarvitaan erityisempiä toimintoja, jolloin aikaa suunnitteluun kuluu reilusti enemmän ja näin ollen hieman yksinkertaisempikin sivu haukkaa jopa 2 – 3 täyttä työpäivää. Monesti sivustoille kuitenkin halutaan hieman jotain räätälöidympää tai tarvitaan omaan toimintaan mukautetumpia elementtejä. Tällöin, vaikka valmiita palikoita onkin paljon saatavilla, joudutaan niitä kuitenkin räätälöimään ja modifioimaan hieman uusiksi, jolloin pelkästään verkkosivun ja verkkosivun lisäosien modifiointeihin uppoaa helposti useampi täysi päivä.

Loppusanat

Yhteenvetona; edullisestikin pääsee, mutta kannattaa aina käydä tarkempi keskustelu tekijöiden kanssa, ellet ole aivan varma, että tarvitset vain todella nopean käyntikortin ja voit itse tuottaa sopivan sisällön sivustolle. Toivottavasti tämä avasi hiukan hintoja ja työtä sivustojen taustalla.

Jos sinulla on tarve sivustolle ja haluat käydä asiaa läpi, niin ota ihmeessä yhteyttä. Käydään tarkemmin läpi tavoitteitasi ja räätälöidään paketti juuri sinun tarpeittesi mukaiseksi.

-Antti-

Similar Posts