WordPress on helppokäyttöinen, mutta myös vaativamman työskentelyn salliva ja sitä voidaan mukauttaa vastaamaan melkeinpä tarvetta kuin tarvetta. WordPress on myös suosituin WWW-sisällönhallintajärjestelmä (tilastot). HUOM! WordPress.com on eri asia, emmekkä tässä puhu siitä.

Mitä tarvitset alkuun

Tarvitset ihan ensiksi webhotellin ja domainin. Palvelun tarjoajista on saatavilla vertailu esim. webhotellivertailu2.fi.

Oheisen vertailun tarjoajista esimerkiksi Domainhotelli on edullinen ja hyvä vaihtoehto sekä helppokäyttöinen palvelu. Esimerkiksi heidän 3 tähden webhotelli riittää mainiosti tavanomaisiin tarpeisiin, kun toiminta ei mahdottoman suurta. Tilatessasi voit myös samalla rekisteröidä haluamasi domainin (verkkosivusi osoite).

Mikäli tilasit palvelun Domainhotellilta saat käyttöösi cPanelin. Kyseisestä cPanelista löytyy Klik-asennusohjelma, josta asentamaan WordPressin. Asentaminen on hyvin helppoa ja suoraviivaisesti opastettu.

Asennus

Kirjaudu cPaneliisi. Jos käytössäsi on domainhotelli voit tehdä sen kaikista helpoimmin menemällä domainhotelli.fi > Oma tili > Hallinnoi > Avaa hallintapaneeli

 • cPanelissa klikkaa yläpalkista löytyvää Klik-asennusohjelma.
 • Klikkaa nyt tähtikuvakkeella merkittyä Asenna sovelluksia.
 • Valitse WordPress (älä välitä alatekstistä blogi).
 • Valitse Asenna tämä sovellus.
 • Valitse Verkkotunnus kohtaan https:// alkuinen muoto.
 • Polku kohta jää tyhjäksi.
 • Valitse Sivuston nimi ja Sivuston iskulause kohtiin mieleisesi
 • Asenna.

Nyt asennuksesi löytyy klik-asennusohjelman pääsivulta eli Sovellukset listalta. Klikkaamall wp-admin päätteistä linkkiä pääset kirjautumaan sivuston hallintaan. Käy kuitenkin ensin cPanelin Etusivu ja skrollaa alaspäin laatikkoon joka ostiskoitu Domainit ja klikkaa HTTPS-ohjaus ja aktivoi. Nyt sivusi toimii aina varmasti ssl-suojatussa yhteydessä.

Sivun rakentamisen aloittaminen

Nyt on aika valita sivusi teema ja rakennuspalikat. Suosittelemme Kadencea, sillä se toimii Gutenbergin päällä, joka on WordPressin oletus editori ja johon vahvasti nykyinen suuntaus menee. Näin myös sivun jatkokehitys pysyy joustavana ja sivu kevyenä.

Kadencen teeman voit asentaa navigoimalla itsesi vasemman puolen valikossa kohtaan Ulkoasu > Teemat > Lisää uusi ja kirjoittamalla hakukenttään Kadence. Kun olet asentanut Kadencen ja olet mahdollisesti uusi WordPressin kanssa, voit asentaa lisäosan Kadence starter templates, jolla saat itsellesi asennettua valmiin esimerkki teeman, jota tutkimalla pääset hyvin jyvälle toiminnoista. Myös starter teema on toki myös aina täysin kustomoitavissa ja voit poistaa lisäosan teeman asennuksen jälkeen, eikä se vaikuta teeman toimintaan. Lisäosan asennat menemälle vasemman navigaation palkissa Lisäosat > Lisää uusi ja etsimällä haussa Kadence starter templates. Valitse itseäsi eniten miellyttävä teeman pohja ja lataa koko demo opastustetusti. Samalla saat opastetusti myös muut tarvittavat ja työtä helpottavat palikat käyttöösi.

Jos ajattelit muokata teemaasi jatkossa rankemminkin, kannattaa jo nyt tehdä lapsiteema. Tarvitset tähän koneellesi asennetun editorin, jolla voit työstää koodia esim. simppeli Notepad++, jonka voit ladata osoitteesta https://notepad-plus-plus.org/downloads/.

Lapsiteeman luonti

Ohita tämä kohta mikäli et halua tehdä lapsiteemaa tai sitä tarvitse.

Tässä ohjeessa luodaan lapsiteema Kadencelle, mutta ohjetta voi soveltaa muillekin teemoilla.

 • Luo koneellesi uusi kansio ja nimeä se esim. kadence-child. Tallenna seuraavaksi luotavat tiedostot luotuun kansioon.
 • Avaa Notepad++ ja klikkaa tiedosto > uusi ja kopioi alla oleva koodi:
<?php
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'my_theme_enqueue_styles' );
function my_theme_enqueue_styles() {
  $parenthandle = 'parent-style';
  $theme = wp_get_theme();
  wp_enqueue_style( $parenthandle, get_template_directory_uri() . '/style.css', 
    array(),
    $theme->parent()->get('Version')
  );
  wp_enqueue_style( 'child-style', get_stylesheet_uri(),
    array( $parenthandle ),
    $theme->get('Version')
  );
}
 • Tallenna tiedostosi nimellä functions ja valitse tiedoston muodoksi PHP.
 • Luo taas uusi Notepad++ tiedosto ja kopoi siihen seuraava ja korjaa tiedot (korjattavat merkitty lihavoituna, mikäli teet lapsiteemaa Kadencelle):
/*
 Theme Name:  Nimesi/Yrityksesi Kadence Child
 Author:    Nimesi/Yrityksesi 
 Author URI:  verkkosivusi osoite esim. https://esimerkki.fi
 Template:   kadence
 Version:   1.0.0
 License:   GNU General Public License v2 or later
 License URI: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
 Text Domain: Nimesi/Yrityksesikadencechild
*/
 • Tallenna tiedosto nimellä style ja valitse muodoksi Cascading Style Sheets (css).
 • Tee kadence-child kansiostasi, joka sisältää nyt äsken luodut kooditiedostot, pakattu zip-tiedosto.
 • Mene WordPressin hallinta paneelissa ulkoasu > teemat > lisää uusi > lataa teema ja valitse koneeltasi tekemäsi kadence-child.zip.

teemat sivulla näkyy tekemäsi lapsiteema ja voit ottaa sen käyttöön. Lapsiteema poimii emoteemasi ulkoasun ja voit jatkaa nyt verkkosivusi rakentelua ilman, että emoteeman päivitykset hävittäisivät tekemiäsi isompia juurikoodin muutoksia, mikäli meinaat sellaisia jossain kohti tehdä tai harjoitella.

Perusta kunnossa, onnea rakenteluun!

Nyt sinulla on WordPress asennettuna ja lähtövalmiina, joten ei kuin tutustumaan ja rakentelemaan sivua. WordPressille löytyy Googlaamalla ja Youtubesta paljon ohjeita ja neuvoja.

Jos kuitenkin tarvitset apua tai et itse halua urakkaan ruveta, niin ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin suunnitellaan sinulle sopivin paketti!

Similar Posts